Copiii sunt energici și curioși, ceea ce înseamnă că micile accidente fac parte din rutina zilnică. Însă, ce facem atunci când căzăturile și loviturile ajung să afecteze dințișorii de lapte? S-ar putea să crezi că nu sunt la fel de importanți, deoarece vor fi înlocuiți, dar impactul asupra dezvoltării dinților permanenți este real și poate fi destul de semnificativ.
Tipuri de traumatisme dentare la copii
Există mai multe feluri de traumatisme care pot apărea la dinții de lapte:
Contuziile dentare – Atunci când dintele este lovit, dar rămâne la locul lui. Acestea sun frecvente și, de obicei, nu necesită intervenții majore.
Fracturile – Dinții se pot rupe parțial, iar fracturile pot afecta doar smalțul sau, în cazuri mai grave, și nervul.
Luxațiile – Dintele este deplasat în gingie, iar uneori până la avulsie, situație în care
dintele părăsește alveola. Un caz special de dislocare este intruzia, când dintele este împins în interiorul alveolei.
Chiar dacă sunt temporari, dinții de lapte joacă un rol important în dezvoltarea dentiției. De exemplu, o fractură profundă poate afecta mugurele dintelui permanent, crescând riscul ca acesta să erupă strâmb sau să fie slab dezvoltat.
Ce poți face ca părinte?
Orice lovitură la nivelul dinților ar trebui evaluată de un stomatolog pediatru. Radiografiile sunt utile pentru a verifica dacă dintele sau structura osoasă au fost afectate, iar în funcție de caz, medicul va recomanda tratamente simple, precum un detartraj, până la îndepărtarea dintelui în cazuri grave.
Comments